Момчилова крепост

Момчиловата крепост е историческа забележителност, която се намира на около 38 км. от Апартаментен хотел „Стрийм Ризорт“ к.к.Пампорово, в посока прохода „Рожен“, кв. Устово на гр. Смолян и с. Градът. Пътят е хубав и лъкатуши през планината. Пристига  се в подножието на крепостта, където има изградени паркинг и информационен център. Изкачването до самата крепост трае не по-вече от 20 мин. Пътеката не е много стръмна, подходяща е за семейства с малки деца, тъй като има обособени кътове за почивка по време на изкачването, както и стълбички. Гледката от върха е невероятна.

 

Запазени са останки от крепостта, която някога е служила за укрепление, като част от системата крепости против варварските нашествия. Просъществувала е сравнително кратко време и е била опожарена. През Средновековието крепостта е издигната наново. Легендите разказват за българския юнак от Родопите – Момчил юнак, който притежавал чутовна сила. Той бил храбър войн, който смело защитавал земите наоколо от врагове.

 

От лятото на 2014г., всяка събота вечер тук ще се докоснете до легендата за смелия защитник на Родопите чрез адудио-визуалния спектакъл на открито „Момчилова крепост - митовете и легендите оживяват“. Спектакълът включва 30 минутен филм прожектиран в естествена среда и използващ за екран скалите обграждащи крепостта. За зрителите са изградени пейки. Прожекцията на филма е съчетана със светлинни и димни ефекти.