ФЕСТИВАЛ НА КИСЕЛОТО МЛЯКО - КУЛТУРА И ТРАДИЦИИ С. МОМЧИЛОВЦИ

За пета поредна година ще бъде проведен Фестивал на киселото мляко – култура и традиции в с. Момчиловци. Датите са 21 , 22 и 23 Септември, а събитието ще събере почитатели от всички краища на страната и света, за да представи автентични традиции и обичаи, характерни за района на Родопите.

 

 

Фестивалът се организира с прякото участие на китайската компания Bright dairy, която още през 2008 изследва уникалните свойства на киселото мляко именно в родопското село. Компанията създава млечен продукт с името „Момчиловци“, който и до ден днешен се предлага на китайския пазар и носи със себе си уникалната българска закваска. Китайците вярват, че именно това е формулата за дълголетие и здраве, с което са известни хората в района.

Фестивалната програма включва богата културна и развлекателна програма. В нея са включени изложение на млечни продукти и занаятчийски изделия, концерти на фолклорни състави и изпълнители. Основната цел е да се популяризират традициите за производство на киселото мляко и сирена, заедно със богатствата на песенния и танцов фолклор, самобитността на родопските обичаи и автентичните родопски занаяти.

 

 

Село Момчиловци се намира на около 20км. от апартаментен комплекс Стрийм Ризорт Пампорово. Най-удобният и бърз маршрут е през прохода Рожен отнемайки Ви не повече от 25-30 мин. Името си носи от легедарния Момчил юнак, владетел на територии в Родопите и Беломорска Тракия през четиринадесети век. Селото има богата културна и духовна история, която се поддържа жива от всеки жител и се предава на младите поколения.

 

Заповядайте!