6 полезни стъпки как да запазим нашето ски/сноуборд оборудване

Всички с нетърпение очакваме началото на всеки зимен сезон и тръгваме към най-близкия ски курорт, за да се спускаме по стръмните склонове. Планираме внимателно всеки уикенд, наблюдаваме снежната прогноза и използваме всяка снежинка по пистата да се насладим на любимия спорт. Но след интензивен зимен сезон идва времето да съхраним нашето ски/сноуборд оборудване! Но знаем ли наистина как правилно да съхраним оборудването си, за да бъде в оптимално състояние за следващия сезон?

 

Представяме Ви нашите 6 съвета, които трябва да спазвате при съхранението на Вашето ски/сноуборд оборудване, за да бъде запазено в отлично състояние и когато настъпи подходящия момент, то да бъде готово за нови снежни приключения:

 

1. Заточване  на кантовете – кантовете трябва да бъдат заточени под определен ъгъл и според спецификацията посочената от производителя на съотвеното оборудване. Ъглите на заточване варират между 87 и 90 градуса и оказват значително влияние върху контролът при завои.    Тази стъпка е особено важна за Вашата сигурност на пистата.

 

2. Смазка на автоматите – автоматите трябва да бъдат в отлична функционалност, за да се избегне евентуално нежелано отваряне или неотваряне при необходимост. Трябва да обърнем внимание на триещите части и да бъдат третирани със смазка, която отблъсква вода. Смазването трябва да бъде извършване преди началото и след края на всеки сезон. Повечето производители предвиждат и гарантират безпроблемната работа на автоматите до няколко години, но всичко се определя от това, колко често използваме нашето оборудване и затова е важно да следим безупречната им работа.

 

3. Ваксиране на ските – ваксата е вещество, което се нанася върху основната на ските или сноуборда с цел да запечата и запази цялостта на Вашето оборудване, а също така да подобри плъзгането върху снега. Ваксата има много разновидности, но най-качествената остава ваксата за горещо нанасяне. Тази стъпка трябва да бъде прилагана не само в началото и края, а почти през целия сезон, особено ако използвате обрудването си често.

 

4. Почистване на обувките и затваряне на щраймерите  - след като почистим и ски обувките си и подготвим да бъдат съхранени за следващата зима, от изключителна важност е да закопчаем щраймерите им. При затворено положение на щраймерите се запазва формата на обувката и не се получават деформаци. 

 

5. Температура на съхранение –  важно условие за съхраняване на нашето оборудване е да бъда на сухо и топло място при температура между 10 и 20 градуса. Съхранявайки обоурдването си във влажни помещение ще доведе до корозия и разрушаване структурата на нашето оборудване.

 

6. Транспортиране – при транспорт с автомобил и друг превоз при открит пренос не трябва да допускаме нашето оборудване да бъде изложено на директни външни влияния и задължително трябва да помислим как то бъде изолирано, за да го предпазим от външни въздействия на средата особено при по-дълъг път.

 

Горният материал е с опознавателна цел и стреми да Ви посочи основните стъпки за да съхранението на Вашето оборудване. Ако Вие нямате възможност да изпълните някои от стъпките поради недостиг на техническо оборудване Ви съветваме да се обърнете към специализиран сервиз, където ще се погрижат за Вашето оборудване. Апартхотел Стрийм Ризорт разполага със собствен ски гардероб, където всички горепосочени стъпки могат да бъдат извършени и Вие да се върнете към ежедневието си след изтощителен уикенд с напълно обслужена екипировка.